Naar het gelijknamig lied van de Janse Bagge Bend

In tied van elenj en gelok, kenste noa de mam altied terok

Bon appetit

Sinds de komst van Stef gaan we één keer in week bie de mam (en pap) eten. Inmiddels zijn we een dikke 14 jaar verder, en we mogen nog steeds aanschuiven, ‘omdat het noch kin’ (nu het nog gaat) zegt ze dan altijd. Lekkere kost afgewisseld met fijne gesprekken.

Ergens in 2015 maakte ik een eerste foto voor mijn Instagram kanaal, de foto met de drie vlaaien. Nog een hobby van Lucie, bakken doet ze elke week in het weekend. Dan zit ze met haar handen in het deeg, bellen kan ze dan niet… De proemevlaai (ja die van de Janse Baggebend) staat vaak op zondag op tafel, de lievelingsvlaai van haar kleinkinderen.

Na die ene foto ben ik kort daarna begonnen met het wekelijks vastleggen van het bord met daarop het overheerlijke gerecht. Onbewust is het nu uitgegroeid tot een typologische fotoserie. Door de foto’s zo naast elkaar te zetten kijk je er anders en langer naar en vallen er dingen op. Verschil in licht door voorjaar en najaar. Die bal gehakt met spruitjes staat er wel heel vaak op, een van mijn lievelingsgerechten … en nasi zit er volgens mij niet bij…

Inmiddels zijn we een dikke 200 heerlijke gerechten verder. Ik besef dat er ooit een einde aan deze serie zal komen, maar ik blijf fotograferen. Voor de herinnering niet alleen voor het oog maar ook om smaak en reuk weer terug op te roepen. En niet te vergeten de bijbehorende fijne gesprekken met de pap en mam.

Een eerste boekje is inmiddels in het bezit van de chef de cuisine en een volgende editie staat gepland. Wil je nu ook zo’n mooie typologische foto serie? Aarzel niet en vraag naar de mogelijkheden.

Op 4 oktober 2021 is bliefbiedemam uitgelicht in de krant. In de rubriek “Wat eet Limburg?” van dagblad de Limburger vertelt oma Lucie over haar kook- en bakkunsten en de wekelijkse mee-eters. Klik hier om het artikel te lezen.

bliefbiedemam, oma Lucie en haar mee-eters

In volgorde van 2023 > 2016

Alle foto’s zijn gemaakt met een smartphone, bij daglicht of kunstlicht.
Nokia Lumia > Sony Experia M4 > moto G5 > moto G7 > iPhone SE.
De op een na laatste foto met de aardappel in hartjes vorm is de foto waarmee de serie begonnen is.

0204-bliefbiedemam-serie_fotorv