Tijdens mijn studie fotografie mocht ik voor mijn opdracht bedrijfsmatige fotografie een reportage maken bij het Belgisch Rijwielhuis (BRH) in Houthem. Deze prachtige wielerzaak is nu ruim 60 jaar in het bezit van Emile Peerenbooms bijgestaan door zijn even vriendelijke vrouw Roos. Deze winkel/toonzaal is echt een zeldzaam pareltje, gezelligheid en even terug in de tijd. In het begin was het nog even wennen maar vrij snel mocht ik alles fotograferen. In de werkplaats, het domein van Emile, waar fietsen met oog voor detail worden gecontroleerd en gerepareerd. Of ik ook de showroom wil zien? Zeker! Geen probleem kom maar mee… en dan sta ik op zeker moment in de woonkamer met een puzzelende Roos aan tafel. Ze vertelt dat ze in haar vrije tijd graag schildert. En dat doet ze erg goed. In de showroom worden de fietsen van Emile afgewisseld met de prachtige schilderijen van Roos.

Er is geen showroom in Limburg met zo’n mooie en authentieke uitstraling als die van Mielke, zo wordt hij in de volksmond genoemd. Zeker bij avond, met verlichting is hij op zijn mooist. Elke avond rond de klok van tien wordt een laatste ronde gemaakt en gaat het licht in de showroom uit. Die ene keer toen ik op een avond aan de overkant een avondopname probeerde te maken had Emile me snel gespot, camera bewaking is dus niet nodig.

Sinds kort sleutel ik ook zelf aan oude fiets toerfiets, naar schatting ergens begin jaren 60. Voor de oude techniek maak ik gebruik van de kennis van Emile. Een freewheel, wacht even die heb ik, eens even kijken in een van de vitrines. Het voorraadbeheer zit niet in de computer maar in het hoofd van Emile. Kan ik pinnen, nee, maar dat kan toch ‘gewoon via de telefoon’ zegt Emile met een glimlach…

Mocht je een keer in de buurt zijn, hapert je fiets of op zoek naar een nieuwe racefiets loop dan zeker eens binnen. De koffie staat klaar…

Oja naast fietsenmaker is Emile ook nog muziek aangelegd. Mocht je dus bij aankomst de kwetsjbuul (trekzak) horen dan is dat goed mogelijk.

Wil je een mooie reportage laten maken, aarzel niet en vraag naar de mogelijkheden.